xbprev.jpg (521 bytes)xbtoc.jpg (529 bytes)xbnext.jpg (517 bytes)

Aansluiten van de kabels

Er zijn vier mogelijkheden om je eigen lokaal netwerkje te beginnen (zie onder voor een tabel met de benodigdheden voor elke mogelijkheid). Zelf raad ik 'Mogelijkheid 1' aan. Mogelijkheid 3 gebruikt een crosscable en die zijn niet zo gemakkelijk te krijgen en het wil nog weleens fout gaan, mogelijkheid 4 valt helemaal af te raden omdat anderen dan uw gegevens doorgeseind krijgen en omdat het met sommige hubs en/of modems niet werkt.

Mogelijkheid 1 (aanbevolen) (Lokaal netwerk met hub): Mogelijkheid 2 (Lokaal coax netwerkje, soms nogal traaag) Mogelijkheid 3 (Lokaal netwerkje met crosscable, goedkoop en snel, vooral als je voor een 100 Mbit kaart kiest): Mogelijkheid 4 (Lokaal netwerk met hub en maar één kaart in server-pc) NIET KIEZEN!! Mogelijkheid 5 (Router met ingebouwde [hub/switch])
1 Ethernet hub (10BASE-T of 10/100BASE-T). Heeft niet per se een 'uplink' poort nodig. 1 lange 10BASE-5 ethernet coax kabel (dit is *niet* die antennekabel van de doe-het-zelf zaak) 1 crosscable voor verbinding met je andere PC (dit moet PER SE een cross cable zijn - je kunt NIET een gewone kabel gebruiken, cross cables zijn trouwens ook moeilijk verkrijgbaar) 1 Ethernet hub (10BASE-T of 10/100BASE-T) MOET ook een uplink poort opzitten.

1 Broadband router, type hangt af van verbinding *

Kabels en netwerkkaarten om computer met de router te verbinden en de router met de modem.
Drie UTP kabels: 1 voor verbinding kabelmodem met netwerkkaart, twee voor verbinding PC's met hub (Allemaal CAT5 UTP kabels)
3 Netwerkkaarten met BNC (COAX) aansluiting. Één kort normaal patchkabeltje voor verbinding kabelmodem met netwerkkaart. Een UTP kabeltje dat van de computer naar de hub loopt. Statisch IP/ DHCP kabel:
Meeste routers voldoen.


KPN MxStream:
USB modems werken NIET met een router.

De router moet VPN verbindingen en PPTP ondersteunen wil het apparaat zelf kunnen inbellen zonder tussenkomst van een PC.

3  10-BASE-T netwerkkaarten (waaronder eentje voor kabelmodem). Liefst A-merk netwerkkaarten kopen (3-Com, Compaq/DEC/Digital...) 2  Terminators (Afsluitweerstanden voor coaxkabel: je bevestigt ze aan de T-stukjes) 2 10BASE-T netwerkkaarten (of 100BASE)
2 T-stukjes Langere UTP-kabel voor naar de andere computer.

Internetsoftware: WinRoute (http://www.winroute.nl), SyGate (http://www.sygate.com), WinGate (http://www.deerfield.com) of andere software (alleen deze drie worden voorlopig behandeld).

BTW: over de snelheid van internet : 
Meest goedkoop is 10 Megabits per seconde: dat is in de praktijk, met de beste netwerkkaart iets in de buurt van 1 MB per seconde.
Met 100 Megabits per seconde kom je in het gunstigste geval in de buurt van de 10 MB per seconde, maar meestal iets van 6 tot 8 MB per seconde. Ik zou het niet aanraden om te bezuinigen op netwerkkaarten, er is nogal verschil. 

Mogelijkheid 1 (klik voor een vergroting):
Het volgende plaatje laat zien hoe alles aangesloten moet worden:
xwiring.jpg (26939 bytes)

Mogelijkheid 2 (klik voor een vergroting):
xcoax.jpg (31168 bytes)
Verbindingen met coax kabels moeten altijd aan beide einden een afsluitweerstand hebben (=terminator). Vergeet je deze dan schijn je enorme storingen te kunnen krijgen met als gevolg dat alles erg traag wordt.

Arno :
    'Verbindingen met coaxkabels moeten altijd aan beide einden een afsluitweerstand hebben (=terminator). Vergeet
    je deze dan schijn je enorme storingen te kunnen krijgen met als gevolg dat alles erg traag wordt.'
    Dit moet inderdaad, zodat de signalen die over de coax-aansluiting verstuurd worden
    ook weer van de kabel kunnen worden verwijderd. Zit deze afsluitweerstand
    er niet, dan wordt het signaal weer terug gekaatst over de kabel, en verstoort het
    de overige communicatie die op de kabel plaatsvindt.

Mogelijkheid 3 (klik voor een vergroting):
xcross.jpg (25088 bytes)
Ook bestaat er de mogelijk om (als u twee computers heeft) ze direct aan elkaar vast te maken. Dit doet men met een zgn. crosscable. Het woord zegt het al; in de draad wisselen een paar draadjes van plaats; U MOET ER DAN WEL ZEKER VAN ZIJN DAT U DE JUISTE KABEL KOOPT. DE KABEL DIE IN HET ENECO-PAKKET ZIT IS GEEN CROSSCABLE ONDANKS DAT DE MODEM DIRECT OP DE ETHERNETKAART ZIT (het kruisen van de draadjes zit in dit geval al in de modem zelf). Zo dat is in ieder geval duidelijk :-).

Mogelijkheid 4 (NIET kiezen; klik voor een vergroting):
xuplink.jpg (21501 bytes)

ALLEEN @HOME GEBRUIKERS MET MEER DAN 1 IP-ADRES
ierboven mogelijkheid 4. Deze mogelijkheid kunt u  NIET kiezen. Het kan wel soms goedkoper zijn (maar één kaartje minder nodig) maar het levert ook een hoop overlast op voor overige kabelgebruikers in uw buurt. Uw data bestemd voor andere computers in uw netwerk kan zo via de kabelmodem naar de rest van de kabelgebruikers 'lekken'. En als u dan ook nog een aantal andere dingen (per ongeluk) vergeet in te stellen kunnen anderen zelfs ongestoord op uw harddisk rondbladeren. Geen goed idee dus. De overlast (constante stroom van datapakketjes) kan ertoe leiden dat mensen gaan klagen en het is ook zeker mogelijk dat uw account wordt beëindigd door uw provider.


Mogelijkheid 5 - Modem aan de router 

Voordelen:
    - computers hebben (* bijna) onafhankelijk van elkaar toegang tot het internet; geen server PC nodig
    - mailen/browsen werkt al heel snel zonder al te veel instellingen op de router

Nadelen:
    - geen enkele PC heeft een directe verbinding met het internet
    - allerlei instellingen moeten worden gemaakt op de router om programma's juist te laten werken (b.v. games)
    - sommige internetprogramma's werken dan alleen maar op 1 PC tegelijk en dan niet meer op de andere PC's

Het type router hangt erg af van het verbindingstype. Heb je een kabelmodem met ethernet-aansluiting dan wordt het een makkie en gaat het werken met routers die een ethernetaansluiting hebben. Heb je ISDN heb je een ISDN-router nodig etc... Maar.... heb je MxStream van KPN dan is een speciale router nodig die ook PPTP en VPN ondersteunt. De meeste routers gaan er al vanuit dat de verbinding door de modem tot stand gebracht wordt maar met MxStream wordt er eerst een VPN-tunnel naar buiten gemaakt. Als je niet zeker weet dat de router van je keuze PPTP ondersteunt zou ik nog even wachten...

Zelf kabels maken?
In principe wil je dan een crosscable hebben, een afwijkende maat of... het geboorde gat in het plafond was van een te kleine diameter (waar-de-loos!). Als je handig bent (alleen dan!) kun je zelf een kabel maken met een speciale tang (vaak in de computerwinkel te leen voor een bepaald bedrag). Wanneer je echt van niets weet kun je maar beter een kant-en-klaar pakket kopen zodat *dat* in ieder geval niet meer mis kan gaan (zijn trouwens genoeg maten en crosscables, ik neem aan dat je kamer niet meer dan 250 meter verwijderd is van de modem!
Bekijk voor kleurcodes van de aders in de kabel, aansluitgegevens etc. de volgende pagina  : John's Wiring Closet

Over het aanschaffen van netwerkkaarten
Koop het liefst goede spullen. Liever een A-merk dan de goedkopere naamloze producten. Goedkoop is duurkoop. Let dus op! En controleer of de producten wel goede drivers hebben voor je eigen besturingssysteem. 

Waarom een iets duurdere kaart?

-        Echt hele goedkope kaarten zijn ISA-kaarten, dit is een totaal verouderde
        bus, neem een PCI-kaart.

-        Nieuwere chipset en dus indirect ook nieuwere drivers (fabrikanten hebben 
         gewoonlijk geen zin om nieuwe drivers uit te brengen voor oude troep)

        Dit is vooral een issue voor mensen met Windows 2000 en XP. Hele goedkope
        kaarten hebben vaak slechte Windows 2000/XP drivers. Bijvoorbeeld
        ALLE kaarten gebaseerd op het Realtek 8029 chipset werken slecht 
        onder Windows 2000. En dit betreft een groot aantal kaarten, check
        voor de zekerheid even wat er op de chip staat, ook al staat er een
        ander merk op de doos.

        De nieuwere Realtek 8039 serie werkt wel goed onder 2000.


Klaar met het aansluiten?
Controleer of de link LEDs branden op de hub (soms ook op de achterkant van de netwerkkaart --> maar let op, sommige lampjes geven alleen de activiteit van de verbinding weer, niet een geslaagde verbinding die tot stand is gekomen). Als een controlelampje voortdurend flikkert terwijl niets verzonden wordt klopt er natuurlijk iets niet.

xbprev.jpg (521 bytes)xbtoc.jpg (529 bytes)xbnext.jpg (517 bytes)