xbprev.jpg (521 bytes)Klik hier om terug te gaan naar de homepagexbnext.jpg (517 bytes)

Bestands- en printerdeling instellen
Voordat je meteen WinGate (of eventueel een ander programma) eropzet is het handig om bestandsdeling te installeren zodat je eenvoudig en snel bestanden kunt overseinen zonder dat je als een malloot heen en weer hoeft te rennen met floppydisks.

Hiervoor moet je helaas nog twee dingen installeren (op beide PC's):
-     Het IPX/SPX compatibele protocol van Microsoft OF NetBEUI (dus:  "Toevoegen..." protocol, microsoft en dan "IPX/SPX compatibel protocol" OF "NetBEUI" kiezen, OK klikken). Als je IPX/SPX kiest moet er op het de tab "Geavanceerd" van de IPX/SPX instellingen  Frametype op "Auto" staan of Ethernet 802.3  als "Auto" niet werkt. Of je IPX/SPX of NetBEUI kiest maakt niet zoveel uit; in sommige situaties is IPX sneller dan NetBEUI en in andere situaties andersom. Daarna weer CDROM van Windows pakken, opnieuw opstarten enzovoorts. You know the drill says Bill! :-)

Het beste idee is trouwens om gewoon NetBEUI te installeren. Het werkt altijd en ook op situaties waarin IPX/SPX minder goed/snel werkt : bijvoorbeeld tussen een Windows 2000 en een 98-machine.

Goed, u maakt dus een keuze: of IPX of NetBEUI... De rest blijft gewoon hetzelfde. Verder gaan we nog  "Client voor MS netwerken" en "Bestands en printerdeling" installeren.

- De service "Bestands- en printerdeling voor MS netwerken (dus: "Toevoegen..." service toevoegen en dan "Bestands- en printerdeling voor MS-netwerken kiezen).

Opnieuw starten en dan ziet het er zo uit voor de server:

xsalles.jpg (37008 bytes)

*LET OP: Alleen de "huiskaarten" (die verbonden zijn met de hub, COAX- of crosskabel) moeten gebonden zijn aan het IPX/SPX protocol. Dus NIET DE KABELMODEMKAART (u gaat niet uw bestanden delen met heel de wereld). De instellingen van de kaart die "aan de buitenwereld hangt"   moet absoluut niets te maken hebben met "Bestands- en printerdeling" en "Client voor MS netwerken". Ga naar die kaart en zorg dat daar in ieder geval geen bindingen met deze twee dingen aangevinkt zijn.

...en zo voor de client:

xcalles.jpg (32199 bytes)

Voor beide computers, controleer nog eventjes door te klikken op "Bestanden en printers delen..." of beide vakjes aangekruist zijn.

Nu wordt het tijd om eens aan te geven welke schijfstations er gedeeld worden, je gaat bijvoorbeeld naar 'deze computer'; je wijst een schijf (of map) aan; je klikt vervolgens rechts en kiest uit het menu "Delen..."; je ziet het volgende scherm:

xdeelc.jpg (23519 bytes)

De sharenaam is gewoon een simpel naampje hoe je schijf bijvoorbeeld (C:) voor de andere computers uitziet (in dit geval  HUISK_HD1).
Opmerking hoeft niet per se :-)   Toeganstype is duidelijk; wachtwoord goed onthouden :-))

Stel nou dat we deze schijf op de andere computer willen bekijken...? Dan dubbelklik je op de andere computer op het Netwerkomgeving icoontje.

Je ziet dan als het goed is de computers die op dat moment online zijn, je dubbeklikt op de PC met de gedeelde schijf en hij vraagt om je wachtwoord en voila je ziet de inhoud.

Tip: het is de bedoeling dat alle computers in dezelfde WERKGROEP zitten maar niet dezelfde Computernaam hebben, dit alles stel je in op het tabblad "Identificatie":
xidentity.jpg (21562 bytes)
De computernaam is de naam waaronder al de andere PC's je PC in netwerkomgeving 'zien'. Al de PC's moeten in dezelfde Werkgroep zitten (hier 'HUISHOUDEN' lol ).

Dubbelklikken op netwerkomgeving geeft:

xvolledig.jpg (13310 bytes)

Dubbelklikken op de werkgroep (hier: 'HUISHOUDEN') geeft:

xcomps.jpg (14165 bytes)

Als je dubbelklikt op een computernaam zie je alle apparaten die je gedeeld hebt:

xsdev.jpg (13720 bytes)

*Tip: alle netwerkpaden beginnen met \\  in plaats van de C:\ of D:\ die je gewend bent!

Door te dubbelklikken op een naam hier kun je de inhoud bekijken.
xshd.jpg (31168 bytes)

Opmerking: Dit is natuurlijk allemaal heel omslachtig; het kan ook handig zijn om een nieuwe schijfletter aan te maken die wijst naar de netwerkschijf (bijvoorbeeld  n:\ voor  \\HUISKAMER\HUISK_HD1).

Dit doe je als volgt:

- Klik rechts op netwerkomgeving en kies "Netwerkverbinding maken..."

Je ziet dit:

xsverb.jpg (9205 bytes)

Het aankruisvlakje "Opnieuw verbinden bij aanmelden" is iets speciaals: als je het aankruist zorgt Windows ervoor dat de koppeling van N:\  met \\HUISKAMER\\HUISK_HD1  opnieuw gemaakt wordt, als je het niet aankruist is N:\ de volgende keer als je opstart niet meer beschikbaar.

Nog een tip voor sneller opstarten:
Stel, je hebt opnieuw verbinden bij aanmelden aangezet maar je hebt de netwerkschijven niet altijd nodig - dan gaat windows bij elke opstarten uitvoerig controleren of de schijven a. aanwezig  b. toegankelijk  zijn en daar kun je een enorme hoeveelheid errors over krijgen en da's heel irritant.

Gelukkig valt dit te omzeilen door op "client voor MS-netwerken" te gaan staan in het netwerkconfiguratiescherm en dan eigenschappen te kiezen uit het rechtermuisknopmenu. Daar klik je op het bovenste keuzerondje "Snelle aanmelding" en Windows zal pas weer verbinding proberen te maken met stations wanneer je deze nodig hebt (zoals een diskettestation!).

 

xbprev.jpg (521 bytes)xbtoc.jpg (529 bytes)xbnext.jpg (517 bytes)