Hardware Routers (under c....)

(Omdat wij Nederlanders zijn: lees EERST even vluchtig de gebruiksaanwijzing van de router door! Je hoeft 'm natuurlijk niet helemaal te lezen als een doktersroman, maar ff kijken kan geen kwaad hè ;-)

Ingebouwde webserver in router / configuratie- en/ instellingenscherm
De meeste routers voor thuisgebruik hebben een eigen (simpel) instellingenscherm dat vanaf zowat elke PC te bereiken is met een standaard webserver. De moeilijkheid voor de meeste mensen is om hier in te komen, nadat dat eenmaal gelukt is, is er meestal niet veel meer aan. Voordat je gebruik kunt maken van het instellingenscherm is het nodig dat TCP/IP op de computers juist ingesteld is :

Wanneer de router DHCP functionaliteit heeft (RTFM!)
Dit betekent voor alle PC's achter de router dat de TCP/IP-instellingen automatisch gaan. Het enige wat je dan moet doen is zorgen dat het vakje "IP adres automatisch verkrijgen" of "Obtain IP automatically" aanstaat bij de TCP/IP-instellingen van elke computer die verbonden is met de router. Elke computer klopt dan aan bij de router die vervolgens de PC van IP, DNS en Gateway voorziet. Naast het feit dat dit makkelijker is, wordt er ook voorkomen dat twee PC's hetzelfde IP-adres hebben (zoals kan gebeuren bij een huis met veel PC's, handmatig instellen en niet opletten :-).

Handmatig instellen van de PC's achter de router (wanneer de router geen DHCP heeft):
Alle PC's achter de router hebben lokale IP-adressen. Het hangt van de router af welke reeks IP-adressen er gebruikt worden (zoek dit dus op in de gebruiksaanwijzing). Dat kunnen b.v. adressen zijn in het 192.168.0.x bereik. Hier gaan we er even van uit dat 192.168.0.x adressen worden gebruikt (zouden ook net zo goed 90.0.0.x adressen kunnen zijn, maar die zie je minder eigenlijk).

Voor de PC's achter de router geldt:
IP-adres: een IP dat niet gelijk is aan dat van de router of van elke andere willekeurige PC, b.v. 192.168.0.2 of 192.168.0.4
Subnetmasker: gebruikelijk is 255.255.255.0
Gateway: het IP-adres dat de router heeft (NIET het IP adres van je provider). Het IP-adres zal lijken op alle andere IP's in het netwerk. Meestal 192.168.0.1 of een heel hoog vierde getal (192.168.0. 254 , 192.168.0.255 etc...).

Hardware routers en kabel:
DHCP kabel (b.v. Chello met automatisch IP-verkrijgen) : De meeste kabelverbindingen in Nederland werken met DHCP. Dit is voor de routers vaak geen enkel probleem (zolang ze DHCP ondersteunen)...  De router klopt dan bij de provider aan voor het IP-adres/DNS en de Gateway.

Kabel met statisch IP (klant heeft IP-adres en moet dit zelf invoeren samen met DNS/Gateway etc..) : De router moet net zo ingesteld worden alsof het een PC was die direct aan de modem hangt.

Hardware routers en ADSL:
Bedenk dat er een aantal soorten ADSL zijn. In Nederland werkt ADSL met PPTP. Het is dus nodig dat de router van je keuze PPTP ondersteunt voordat je 'm aanschaft. Een voorbeeld van een router die KPN ADSL ondersteunt : Vigor 2200e 

Er  zijn ook routers die niet direct ADSL ondersteunen, zoals een bepaald model 3-COM router... Thijs stuurde mij wat handige info op over zo'n apparaat.

Tegengekomen problemen? Andere routers?
mail jouw bevindingen met (andere) routers!