xbprev.jpg (521 bytes)

TCP/IP velden invullen op de
Windows 98 server PC.

 

Installeren alle netwerkkaarten en ENECO kabel.

Goed, je hebt dus twee netwerkkaarten in je Server-PC en ntje in je andere PC('s). En van die twee kaarten is verbonden met de kabelmodem; dat is de kabelkaart. De andere zit aan een hub, crosscable of coaxkabel (T-stukjes) vast. 

Wat u achtereenvolgens moet doen:

- alle netwerkkaarten installeren (als dat nog niet gedaan is) m.b.v. meegeleverde floppy disks of CD-ROM. Wel eventjes bij het eigenschappenblad van de netwerkkaart kijken of de kaart goed werkt. Herinstalleer de drivers desnoods.
- instructies van kabelmaatschappij (& provider) volgen om de server PC internetklaar te maken (als u dat allang gedaan had en het werkt: dan hoeft u natuurlijk niets meer aan de instellingen van deze kaart te veranderen!
- de extra kaart (die aan de hub... etc... vastzit) instellen


Haal nu de 'Netwerk' dialoog op:
-    Rechts klikken op het Netwerkomgeving icoontje (staat op het bureaublad) 
-    Klik op 'Eigenschappen'

Links staat het protocol en rechts de kaart waar het bijhoort:
 
Kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

alleentcp.jpg (33087 bytes)

In mijn geval is de '3Com' de kaart die aan de modem vastzit en 'TCP/IP -> 3Com ....blablabla '  het bijbehorende protocol met daarin de instellingen van de kabelmaatschappij & provider. Nogmaals: hier hoeft NIETS aan te worden veranderd!!!

Dan zit hier nog een kaart, de 'Realtek' en OOK met bijhorend TCP/IP. Dat is 'TCP/IP -> Realtek'. AHA! En inderdaad, die moeten we nog wel instellen:

* Sommige mensen hebben twee dezelfde kaarten in hun PC zitten :-)). Ze moeten dan heel goed opletten dat ze niet per ongeluk de instellingen omwisselen (b.v. instellingen van de kabelmaatschappij bij de kaart zetten die aan de andere PC's vastzit in plaats van aan de modem!).


Nu de instellingen voor die extra kaart :

xsdns.jpg (24271 bytes)

Als het goed is staat dit allemaal al ingevuld; er hoeft niets aan veranderd te worden. Die adressen die je ingevuld ziet staan, zijn dezelfde als die u van uw kabelmaatschappij heeft gekregen; laten staan dus...

*als de DNS adressen afwijken komt dat waarschijnlijk omdat u bij een andere provider zit (mijn provider (bART) gebruikt deze nummers).
Gewoon de DNS-instellingen laten staan als internet op de server al werkt.
!! Waarschuwing, niet mijn DNS-instellingen overnemen, zie de FAQ !! 

xsgateway.jpg (21798 bytes)

Dit moet NIET ingevuld te worden!

xstcp.jpg (25029 bytes)

En dan nu iets belangrijks:
192.168.0.1  is vanaf nu het IP-adres van de server PC;  de andere PC's in het netwerk moeten een ander IP hebben; de adressen bij andere PC's gaan dus verder met 192.168.0.2, 192.168.0.3 enzovoorts.

* Bedenk dat u consequent moet zijn met de toewijzing van IP-adressen; dus niet het mixen van 192.168.0.x en 192.168.1.x adressen (heeft een tijdje een dergelijke fout op deze pagina's gestaan).

* Automatisch een IP-adres verkrijgen... ofwel: DHCP. Dit komt in een andere pagina van mij aan bod, maar die heb ik nog niet af...

xswins.jpg (24926 bytes)

WINS uitschakelen....

De andere tabbladen zijn niet belangrijk, kunnen niet ingevuld worden of zijn al goed ingesteld. De tabbladen van de andere kaart heeft u uiteraard al ingevuld volgens de documentatie van uw kabelmaatschappij...

xbprev.jpg (521 bytes)